Hondan uutuudet Pariisin autonäyttelyssä

1.10.2018

Hondalla kokonaan uusi katumaasturimallisto

Täysin uusi CR-V saa rinnalleen erittäin taloudellisen CR-V Hybridin, jossa bensiinimoottorin rinnalla on kaksi sähkömoottoria. Se lisää CR-V-vaihtoehtoja saapuessaan meille keväällä 2019. Lisäksi Honda HR-V kehittyy entistä tyylikkäämmäksi ja mallisarja kasvaa uudella urheilullisella HR-V 1,5 Turbolla. 

Täysin uusi viidennen sukupolven Honda CR-V esiteltiin Suomessa viime viikolla. Maailman suosituin katumaasturi* tulee aluksi myyntiin 1,5-litraisella bensiiniturbolla varustettuna. Uuden perusrakenteen myötä tilaa on entistä enemmän ja ensimmäistä kertaa CR-V:n historian aikana se on saatavissa myös 7-paikkaisena.

Kasvaneiden tilojen ohella toinen tärkeä kehitysalue ovat ajo-ominaisuudet ja matkustusmukavuus, jotka ovat nousseet uudelle tasolle. Runsaan suurlujuusteräksen käytön ansiosta korirakenne on merkittävästi aiempaa jäykempi, minkä lisäksi CR-V:ssä on aivan uusi monivarsituenta taka-akselistossa ja ensimmäistä kertaa Hondan AHA-vakautusjärjestelmä (Agile Handling Assist).

Keväällä 2019 Honda CR-V myös hybridinä

Honda näytti tulossa olevan täysin uuden CR-V Hybridin jo keväällä Geneven autonäyttelyssä, mutta tuolloin sen tekniikasta kerrottiin hyvin vähän. Nyt Pariisissa on ensimmäistä kertaa nähtävänä lopullinen tuotantomalli, joka on monin tavoin edistyksellinen.

Ensimmäistä kertaa Euroopassa myyntiin tulevassa hybriditekniikkaa hyödyntävässä Hondan katumaasturissa on 2,0-litrainen Atkinson-periaatteella toimiva bensiinimoottori ja kaksi sähkömoottoria. Niiden yhteisteho on 135 kilowattia (184 hv) ja suurin vääntömomentti 315 Nm.

Perinteisen vaihteiston sijaan i-MMD-järjestelmässä käytetään kiinteitä välityssuhteita polttomoottorin ja sähkömoottoreiden sekä vetopyörästön välillä. Näin voima saadaan siirrettyä tehokkaasti ja joustavasti.

Hondan Hybrid Performance -järjestelmän tärkeä osa on i-MMD-tekniikka (intelligent Multi-Mode Drive). Tekniikka käyttää älykkäästi kolmea ajotilaa niin, että kuljettaja ja matkustajat eivät huomaa muutosta niiden välillä. Kaikki tapahtuu täysin automaattisesti ja tekniikalla yhdistetään alhainen kulutus hyvään suorituskykyyn.

EV Drive -ajotilassa käytetään litiumoniakkupaketin energiaa, ajetaan pelkästään sähkömoottorilla ja bensiinimoottori on kytketty pois toiminnasta. Hybrid Drive -ajotilassa käytetään sekä sähkömoottoria akkupaketin antamalla energialla että bensiinimoottoria. Kolmas ajotila on Engine Drive, jossa polttomoottori lukitaan kiinteään yhteyteen pyörien kanssa.

Uusi CR-V Hybrid eroaa sisarmallistaan ulkoa vain merkkien osalta. Ohjaamossa on erillinen näyttö, josta ajaja saa tietoa auton energian käytöstä. Siinä kerrotaan, millä ajotilalla edetään, energiavirrat, litiumioniakun lataustilanne sekä esimerkiksi jarrutusenergian talteenoton määrä.

Uusi Honda CR-V pian Suomessa

Täysin uuden Honda CR-V:n ennakkomyynti on jo alkanut. Uutuus tulee Suomeen laajalla rintamalla, johon kuuluu etu- ja nelivetoisia sekä käsivalintaisella että automaattivaihteistolla varustettuja vaihtoehtoja. Hinnat alkavat etuvetoisena CR-V Comfort 2WD 1,5:n 33 950 eurosta ja nelivetoisena CR-V Elegance 4WD 1,5:n 40 825 eurosta. Virallinen Suomen ensiesittely on Auto 2018 -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 9.-11.11. Honda CR-V Hybrid liittyy bensiinimoottorisen sisarmallinsa rinnalle keväällä 2019.

Uudistunut HR-V on aiempaa mukavampi

Vuonna 2016 Suomeen saapunutta Honda HR-V:tä ei saatu meille aluksi läheskään kysyntää vastaavalla tahdilla, sillä uutuus nousi menestykseksi kaikkialla maailmassa. Honda onnistui erinomaisesti suunnitellessaan kompaktin katumaasturin, jossa on paljon samoja ominaisuuksia kuin CR-V:ssä vähän pienemmässä paketissa.

Päivityksen yhteydessä HR-V:een muotoiluun on tehty vain vähäisiä parannuksia. Etusäleikössä ja takaluukussa käytetään nyt tummaa kromia. Edessä puskuri ulottuu alemmas ja siinä on suurempi ilmanottoaukko ja kulmissa pyöreiksi muuttuneet sumuvalot. Keulan hiotun ilmeen viimeistelevät etuvalot, joissa on projektorilinssit ja uuden muodon saaneet LED-päiväajovalot. Parhaimmissa varustetasoissa on sekä edessä että takana LED-valot.

Honda on parantanut HR-V:n mukavuutta monin tavoin. Etuistuimet on muotoiltu uudelleen niin, että ne antavat enemmän sivuttaistukea etenkin hartioille. Samalla verhoilumateriaalit on vaihdettu korkeatasoisemmiksi.

Toinen matkustusmukavuutta lisäävä kehityksen kohde on panostus äänieristykseen. Erilaisia melutasoa alentavia materiaaleja on lisätty runsaasti eri puolille autoa, kuten moottoritilan ja ohjaamon väliin, pyöräkoteloihin, tavaratilan rakenteisiin sekä ovipaneeleihin. Lisäksi paremmissa varustetasoissa on nyt vakiovarusteena aktiivinen melunvaimennus (ANC, Active Noise Cancellation), jollaista käytetään yleensä vain paljon kalliimmissa autoissa.

Uudistuneen Honda HR-V:n myynti alkaa 1,5-litraisella vapaasti hengittävällä moottorilla varustettuna. Moottorin sisäisiä kitkoja on vähennetty monin tavoin, minkä ansiosta se toimii aiempaa herkemmin ja on entistä kestävämpi.

Vuoden 2019 alussa Suomessa myyntiin tuleva uudistunut Honda HR-V 1,5 saa keväällä rinnalleen uuden, urheilullisen HR-V 1,5 Turbon.

*Lähde: JATO Dynamics (Myynti 01/2013-12/2017, maailman 54 tärkeintä markkina-aluetta)

UutisetKaikki uutiset