Honda Frankfurtin autonäyttelyssä

12.9.2019

Hondan uutuudet 68. Frankfurtin autonäyttelyssä

 

Hondan ensimmäinen sähköauto Eurooppaan

 

Uusi Honda e on kaksi vuotta sitten Frankfurtissa esitellystä Urban EV Conceptista kehitetty tuotantomalli. Honda e todistaa kompaktin sähköauton olevan myös hauska. Hondan tapaan siinä on urheilullisuutta, minkä lisäksi uutuus tarjoaa kokoonsa nähden hämmästyttävät tilat.

 

Honda on työskennellyt määrätietoisesti viedäkseen eteenpäin Electric Vision -filosofiaansa. Ensimmäisenä tuota linjaa noudatti viime syksynä myyntiin tullut Honda CR-V Hybrid ja nyt on vuorossa sähköauto Honda e. Tulevissa uusissa Honda-malleissa on aina mukana sähköistetty versio.  Honda on nopeuttanut muutosta Euroopassa myytävien autojen sähköistymisessä ja tavoitteena on, että vuonna 2025 kaikki täällä myytävät Hondan valmistamat autot ovat hybridejä tai sähköautoja.

 

Honda e vie tulevaisuuteen

 

Honda e kertoo monella tavalla siitä, mihin suuntaan japanilaisvalmistajan valmistamat autot ovat menossa. Sähkömoottorin merkitys kasvaa nopeasti kaikkialla maailmassa. Muotoilussa puolestaan palataan yksinkertaisiin, selkeisiin linjoihin, jotka ovat samalla tehokkaita. Ohjaamossa karsitaan nappulaviidakkoa ja keskitetään auton hallinta kosketusnäyttöihin. Aivan uutena ajatuksena Honda e:ssä on Honda Personal Assistant, keinoälyyn perustuva henkilökohtainen avustaja.

 

Hondan suunnitellessa ensimmäistä Euroopassa myytävää sähköautoa, kehityksen tärkeimmät tekijät olivat muotoilun yksinkertaisuus ja käytännöllisyys. Honda e täyttää modernien kaupunkilaisten toiveet ja antaa asiakkaalle arvoa viimeisimpiä virtauksia noudattavalla tekniikallaan. Kaiken lisäksi Honda e on erittäin hauska ajaa.

 

Korin pinnat ovat hyvin tasaiset ja puhtaat, mihin on päästy muun muassa upottamalla ovien kahvat. Ne nousevat esiin vain tarvittaessa, mikä samalla pienentää ilmanvastusta. Perinteisten kookkaiden taustapeilien tilalla Honda e:ssä on pienet kamerat, joiden kuva välitetään kojelaudan laidoissa oleviin 6-tuumaisiin näyttöihin. Honda e on luokkansa ensimmäinen auto, jossa ulkopeilit on korvattu kamerajärjestelmällä. Pienemmän ilmanvastuksen lisäksi tällä parannetaan turvallisuutta ja nostetaan auton teknistä edistyksellisyyttä.

 

Honda on säilyttänyt uudessa e-mallissaan hyvin pitkälti ensimmäisen Urban EV Conceptin muodot. Suurin ero on siinä, että käytännöllisyyden nimissä kori muutettiin nelioviseksi. Honda e:n linjat ovat modernit ja inhimillisen tuntuiset. Auto onkin kuin lemmikki, johon on helppo ihastua.

 

Ohjaamo edustaa aivan uutta ajattelua, sillä vanhanaikaisen kojelaudan sijaan edessä on viisi digitaalinäyttöä, jotka kattavat koko kojelaudan leveyden. Niiden ohella sisustuksessa käytetään miellyttäviä materiaaleja, jotka saavat matkustajat rentoutumaan.

 

Pääosassa on kaksi 12,3-tuumaista LCD-kosketusnäyttöä. Ne ovat tieto-viihdejärjestelmän näytöt, joihin saa paljon sovelluksia ja reaaliajassa olevaa tietoa. Niiden avulla auto integroituu saumattomasti omistajansa elämäntyylin ollen kuin liikkuva olohuone. Niinpä ajaja ja matkustajat voivat nauttia yhdistettävyyden suomista mahdollisuuksista, on auto sitten liikkeellä, pysäköitynä tai latauksessa.

 

Kosketusnäyttöjen naputtelun sijaan palveluita ja sovelluksia voidaan käyttää ääniohjauksella, johon kuuluu uusi Honda Personal Assistant -palvelu. Keinoälyä hyödyntävä HPA pystyy käymään keskustelua ja yhdistämään useisiin reaaliajassa toimiviin palveluihin. HPA aktivoidaan yksinkertaisesti sanomalla ”OK Honda” ja jatkamalla kysymyksellä tai ohjeilla.

 

Omistaja voi olla yhteydessä autoonsa My Honda+ sovelluksella, joka toimii älypuhelimissa. Vuonna 2017 ensimmäisen kerran esitellyn sovelluksen toimintaa on monipuolistettu. Nyt siihen kuuluvat helppo navigointi, ilmastoinnin kaukokäyttö ja auton paikantaminen. Sähköautoon on lisätty tiedot toimintamatkasta ja akun lataustilasta sekä mahdollisuus etsiä sovelluksen avulla latausasemat ja syöttää ne suoraan navigaattoriin. Honda e:ssä älypuhelimen sovellusta voi käyttää myös auton lukitsemiseen ja avaamiseen.

 

Tehokas ja ripeä

 

Honda e:n pienten ulkomittojen ei pidä antaa hämätä, sillä se liikkuu sähäkästi. Valittavana on kaksi sähkömoottoria, joiden tehot ovat 100 ja 113 kilowattia (136 ja 154 hv). Moottorien vääntömomentti on mahtava 315 Nm, mikä vastaa vapaasti hengittävän 3,0-litraisen tai 2,0-litraisen turbomoottorin vääntömomenttia.

 

Ajoakun energiasisältö on 35,5 kWh ja kooltaan akku on virtamäärään nähden erittäin pieni, joten se ei vie tilaa matkustajilta tai tavaroilta. Energia riittää 220 kilometrin ajoon. Pikalatauksella akkuun saa 80 prosentin energiasisällön puolessa tunnissa.

 

Ajossa taakse sijoitetut tehokkaat moottorit, joiden voima välitetään takapyörille, antavat hyvän suorituskyvyn ja urheilullisen tunteen ajoon. Tehokkaammalla moottorilla varustettuna Honda e kiihtyy paikaltaan 100 km/h nopeuteen kahdeksassa sekunnissa.

 

Honda e:n myynti alkaa Euroopassa vuoden 2020 puolella rajoitetusti Iso-Britanniassa, Norjassa, Ranskassa ja Saksassa. Suomeen uusi Honda e saadaan vuoden 2021 alussa. Honda e:n hinnat alkavat Saksassa 29 470 eurosta (hinnassa on mukana Saksassa sähköautoille myönnettävä tuki). Tehokkaammalla moottorilla varustetun Honda e Advance maksaa 23 470 euroa.

 

Älykkäitä latausjärjestelmiä

 

Esitellessään ensimmäisen sähköautonsa Eurooppaan, Honda tarjoaa samalla useita järjestelmiä auton monipuoliseen lataukseen.

 

Honda Power Charger on kotikäyttöön tarkoitettu laturi. Tavallisella virralla sen teho on 7,4 kW ja kolmivaihevirralla 22 kW. Laturilla Honda e:n omistaja saa autonsa akun täyteen neljässä tunnissa, mikäli käytössä on 32 ampeerin sulake. Lataus onnistuu paljon nopeammin kuin vain tavallista pistoketta käyttämällä.

 

Hondan laturissa on paljon älykkäitä toimintoja. Se esimerkiksi yrittää käynnistää toimintansa jopa viisi kertaa uudelleen, mikäli virrantulo on jostain syystä katkennut. Laturin voi yhdistää kotona käytettäviin päästötöntä energiaa tuottaviin laitteisiin, kuten aurinkopaneeleihin. Silloin laturi ottaa huomioon, milloin se voi ladata päästötöntä energiaa. Laturille voi määritellä, ketkä sitä saavat käyttää ja latauskaapelissa on lukitus. Latauksen voi myös säätää toimimaan esimerkiksi vain halvemmalla yösähköllä.

 

Kaupungeissa sähköauton lataaminen voi olla ongelmallista. Tähän ongelmaan etsitään ratkaisua yhdessä ubitricityn kanssa. Yhtenä keinona katulataukseen on virran ottaminen erikoiskaapelilla katulampuista. Järjestelmään liittyy myös laskutus.

 

Honda Power Manager Prototype on kahteen suuntaan toimiva latausjärjestelmä, jossa autot liitetään osaksi sähköjärjestelmää. Sähköautojen akkuja voidaan silloin käyttää tasaamaan virrankulutuksen huippuja ja ladata ne, kun sähkön kokonaiskäyttö on alimmillaan. Järjestelmä saadaan kaupalliseen käyttöön 2020-luvun alkupuolella.

 

Hondan hybridimallit

 

Honda e on valmistajansa ensimmäinen Euroopassa myytävä sähköauto, mutta jo aiemmin on tehty sähkömoottorista Jazzia. Sähköistetyt mallit ovat olleet Hondan mallistossa jo pitkään aina ensimmäisestä vuonna 1999 esitellystä Insightista alkaen. Suomessakin on myyty tuhansia Honda hybrideitä.

 

Tällä hetkellä Hondan mallistossa ovat CR-V Hybrid ja NSX, joissa käytetään kahta erilaista, edistyksellistä voimalinjaa. Vuosikausia maailman eniten myydyn katumaasturin titteliä hallussaan pitäneen CR-V:n hybridivoimalinja tekee autosta mukavan ja hienostuneen viemättä liikaa tilaa.

 

Hondan edistyksellisessä i-MMD -voimalinjassa (Intelligent Multi Mode Drive) on kaksi sähkömoottoria, Atkinson-periaatteella tehokkaasti toimiva bensiinimoottori, litiumioniakku ja kiinteävälityksinen vaihteisto. Järjestelmän saa sekä etu- että nelivedon yhteyteen. Ajaja voi valita, liikkuuko hän pelkästään sähköllä, bensiinillä vai hybridillä. Taajamassa edetään pääosin hybriditilassa tai sähköllä. Maantiellä sen sijaan on tehokkaampaa liikkua bensiinimoottorilla.

 

Honda NSX todistaa että hybridivoimalinja sopii erinomaisesti urheiluautoon. Hondan kehittämässä SH-AWD-järjestelmässä (Sport Hybrid Super Handling All-Wheel Drive) on takana yksi sähkömoottori ja edessä kaksi sähkömoottoria sekä 3,5-litrainen V6-keskimoottori. Honda on kehittänyt NSX:ää edelleen niin ulkonäöltään kuin ajettavuudeltaan.

 

Hondalta on odotettavissa lisää uutuuksia ja sähköistettyjä malleja vielä tämän syksyn kuluessa, sillä lokakuussa on vuorossa Tokion autonäyttely.

 

 

 

 

 

 

Lisätietoja: Tonu Vahtel, NCG Import Finland Oy Ab, puh. +372 5025387, tonu.vahtel@ncgimport.com

Kuvia ja lisätietoa löytyy Hondan lehdistösivulta www.hondanews.eu. Rekisteröidy käyttäjäksi.

UutisetKaikki uutiset