Uudistunut Honda CR-V, Tyylikkäämpi, taloudellisempi ja mukavampi

9.4.2015

 

Vuosimallin 2015 Honda CR-V on uudistettu niin sisältä kuin ulkoa. Tärkein uutuus on kaksoisahtimella varustettu tehoversio 1,6-litraisesta i-DTEC -moottorista, jonka ansiosta auto on luokkansa taloudellisin niin käsivalintaisella kuin uudella 9-vaihteisella automaatilla varustettuna.

 

Honda CR-V oli viime vuonna maailman eniten myyty katumaasturi ja se on myös kautta aikojen suosituin katumaasturi Suomessa. Teillämme liikkuu yli 21 000 CR-V:tä. Honda haluaa pitää tilanteen ennallaan uudistamalla ja parantamalla suosittua mallia nopeaan tahtiin.

 

Markkinoiden paras teho suhteessa kulutukseen

 

Tärkein uutuus päivitetyssä Honda CR-V:ssä on kaksoisahtimella varustettu 1,6-litrainen dieselmoottori. Uusi voimanlähde jatkaa Earth Dreams Technology -sarjaa toteuttaen Hondan näille moottoreille antamaa lupausta. Uudella 1,6 i-DTEC -moottorilla varustettuna CR-V on kokoluokkansa taloudellisin nelivetoinen katumaasturi (hybridit pois lukien) markkinoilla niin käsivalintaisella kuin automaattivaihteistolla varustettuna.

 

Uusi moottori kehittää 118 kW (160 hv) ja 350 Nm, joten tehoa on kuusi prosenttia (10hv)

enemmän kuin 2,2 i-DTEC:ssä, jonka se korvaa. Nelivetoisen CR-V:n yhdistetty kulutus on nyt 4,9 l/100 km (17-tuumaisilla pyörillä) ja CO2-päästöt 129 g/km, mikä on yli kymmenen prosenttia vähemmän kuin ennen. Uudella automaattivaihteistolla varustettuna kulutus on vain kaksi desiä suurempi ja CO2-päästöt 134 g/km.

 

Moottorin sisäisiä kitkoja on vähennetty peräti 37 prosenttia 2,2-litraiseen verrattuna. Tärkeimpänä tienä tehokkuuteen ovat kuitenkin kaksi ahdinta, jotka toimivat kaksivaiheisesti. Pienempikokoinen muuttuvageometrinen (VGT) turboahdin toimii moottorin alhaisilla käyntinopeuksilla reagoiden herkästi kaasupolkimen liikkeisiin. Matalapaineturbo lisää tehoa korkeilla käyntinopeuksilla ja sen yhteydessä on tavallinen hukkaportti. Käyntinopeusalueen keskivaiheilla molemmat ahtimet ovat toiminnassa, mikä antaa ajajan käyttöön runsaasti tehoa ja vääntöä.

 

Muina moottorivaihtoehtoina uudistuneessa CR-V:ssä jatkavat tavallisella ahtimella varustettu 1,6 i-DTEC 120hv (vain etuvetoinen malli) sekä 2,0-litrainen i-VTEC. Molempien toimintaa on hiottu ja ne täyttävät nyt Euro 6 -päästömääräykset. Tavallisella turbodieselillä varustettuna Honda CR-V:n etuvetoisen mallin yhdistetty kulutus on vain 4,4 l/100 km ja CO2-päästöt 115 g/km (17-tuumaiset pyörät).

 

Yhdeksänvaihteinen automaatti

 

Hondan kohdalla voidaan hyvin sanoa, että se jättää muutaman vaihteen väliin hyppäämällä edeltäjän viisivaihteisesta automaatista suoraan yhdeksänvaihteiseen. Vaihteisto tarjoaa käyttäjälle

paljon etuja hyvin laajan välityssuhdealueen ansiosta, jossa vaihteiden välit ovat kuitenkin niiden

suuren määrän vuoksi varsin pienet.

 

Vaihteiden lukumäärä tuo mukanaan sen edun, että ykkösvaihde on hyvin lyhyt, mikä auttaa tehokkaissa liikkeellelähdöissä sekä maastoajossa. Toisaalta suurin yhdeksäs vaihde on välitetty erittäin pitkäksi, mikä vähentää polttoaineenkulutusta ja melutasoa suurissa nopeuksissa.

 

Tilanteen niin vaatiessa CR-V:n automaattivaihteisto osaa hypätä useamman vaihteen yli ja siirtyä vaikkapa suoraan yhdeksänneltä vaihteelta viitoselle.

 

Uuden yhdeksänvaihteisen automaatin hyviin puoliin kuuluvat sen kompakti koko ja alhainen paino. Yhdessä uusi moottori ja vaihteisto pudottavat CR-V:n painoa 65 kilolla aiempaan voimalinjaan (2,2 i-DTEC 5AT) verrattuna. Tästä on hyötyä ajo-ominaisuuksien, käsiteltävyyden ja ohjauksen kannalta.

 

Edelleen kehitetty ajettavuus ja alhaisempi melutaso

 

Honda tekee jatkuvaa tuotekehitystä kaikille malleilleen, jonka tulokset otetaan käyttöön uudistusten yhteydessä. Vuosimallin 2015 CR-V:ssä on tehty alustaan paljon pieniä muutoksia, joilla autosta on tehty vakaampi, tarkemmin ohjautuva ja jousitusmukavuudeltaan hienostuneempi.

 

Auton alustassa on edessä uudet jousien tukipuslat, iskunvaimentimet, alatukivarsien geometria sekä uudenmalliset taka-akseliston pitkittäistuet. Kaikkien muutosten tavoitteena on ollut miellyttävämpi ajokäytös. Sen lisäksi raideleveyttä on lisätty edessä ja takana 15 mm ja camber-kulmaa on muutettu suuntavakavuuden parantamiseksi entisestään. Nelivetoisissa dieselmalleissa uusi kevyempi moottori vähentää etupyörille kohdistuvaa painoa, mikä auttaa CR-V:tä kääntymään herkemmin. Myös uuden 9-vaihteisen automaatin lyhyemmät vaihteiden välit tekevät ajokokemuksesta miellyttävämmän.

 

Ajaja saa aiempaa paremman ohjaustuntuman, nopeamman ohjauksen ansiosta. CR-V kääntyy herkemmin kuljettajan toiveiden mukaan, mutta kulkee toisaalta suurissa nopeissa entistä vakaammin.

 

Meluntorjuntaan on kiinnitetty uudistuksen yhteydessä runsaasti huomiota. Ovitiivisteiden paksuus on kaksinkertainen entiseen verrattuna, lattiamatto eristää ääntä paremmin ja äänieristysmateriaali on optimoitu kojelaudassa ovissa ja pilareissa. Myös konepellin tiivistystä on muutettu tuulesta johtuvan melun vähentämiseksi. Näiden ja muiden pienten parannusten yhteistuloksena vuosimallin 2015 Honda CR-V on valmistajan mittausten mukaan kuusi prosenttia edeltäjäänsä hiljaisempi.

 

Maailman ensimmäinen ennakoiva vakionopeussäädin

 

Honda tuo uudistuneeseen CR-V:hen lisää kuljettajaa avustavia elektronisia järjestelmiä, joista ennakoiva vakionopeussäädin on ennen näkemätön.

 

Honda CR-V on saatavissa kahdella erittäin monipuolisella avustavien, aktiivisten turvajärjestelmien yhdistelmällä. Honda ADAS eli Advanced Driving Assist Systems on vakiovaruste tai saatavissa lisävarusteena lähes kaikkiin malleihin. Pakettiin kuuluvat etutörmäysvaroitin, kaistavaroitin, liikennemerkin tunnistusjärjestelmä, kuolleen kulman avustin, poikittaisliikennehälytin ja kaukovaloautomatiikka.

 

Uusi kameran ja tutkan tiedot yhdistävä teknologia, Honda SENSING, menee vielä pidemmälle, sillä siinä on edellisten varusteiden lisäksi vielä törmäyksiä ennakolta ehkäisevä jarrujärjestelmä ja ennakoiva vakionopeussäädin. Tämän varustepaketin saa lisävarusteena CR-V:n Executive-varustetasoon.

 

Vuosimallin 2015 CR-V on maailman ensimmäinen automalli, johon saa uuden ennakoivan vakionopeussäätimen. Varusteen nimi on Intelligent Adaptive Cruise Control (i-ACC) eli älykäs mukautuva vakionopeussäädin.

 

Järjestelmä ennustaa muiden autojen liikkeitä ja reagoi automaattisesti, mikäli joku vaihtaa yhtäkkiä kaistaa tai tekee jotain muuta arvaamatonta. Honda kertoo, että uusi i-ACC osaa arvioida toisten autoilijoiden kaistanvaihdot jopa viisi sekuntia ennen kuin ne tapahtuvat.

 

Ennakoiva vakionopeussäädin perustuu kameraan ja tutkaan, jotka seuraavat koko ajan muita tiellä liikkuvia ajoneuvoja. Järjestelmän toimintaa ohjaava tietokone rekisteröi saamansa tiedot ja ennustaa algoritmien avulla mahdollisuutta, että muut siirtyisivät oman auton kaistalle. Mikäli vaara on tietokoneen mukaan olemassa, nopeutta pudotetaan turvallisesti ja aiemmista vakionopeussäätimistä poiketen tasaisen rauhallisesti jarruttaen. Vauhdin muutos tapahtuu pehmeästi, kun entiset järjestelmät jarruttivat hyvinkin voimakkaasti.

 

Uudistuksen myötä Honda lisää kaupunkiliikenteen hätäjarrutusavustimen (City-Brake Active system) vakioksi kaikkiin CR-V-malleihin. Järjestelmä auttaa kuljettajaa vähentämällä törmäyksen vaaraa edessä olevaan ajoneuvoon alhaisissa nopeuksissa (alle 32 km/h). Ensin avustin varoittaa kuljettajaa, ja mikäli se ei aiheuta toimenpiteitä jarrutus tapahtuu automaattisesti.

 

Tyylikäs sisältä ja ulkoa

 

Honda on kehittänyt CR-V:n ulkonäköä entistä paremmin eurooppalaiseen makuun sopivaksi. Suurimmat erot aiempaan ovat keulassa, joka näyttää entistä matalammalta uusien ajovalojen sulautuessa yhteen jäähdyttäjän säleikön kanssa. Uudelleen muotoiltu puskuri ja alleajosuoja antavat autosta aiempaa leveämmän vaikutelman. Takana valot antavat nyt entistä kolmiuloitteisemman vaikutelman.

 

Ohjaamossa huomio kiinnittyy ensimmäiseksi uuteen kojelautaan, jossa on keskellä Honda Connectin 7-tuumainen kosketusnäyttö. Materiaalien laatuun niin verhoilussa kuin kojelaudassa on kiinnitetty erityistä huomiota. Mukavuutta lisää 60 mm pituussuunnassa säätyvä keskikyynärnoja.

 

Tietoviihdejärjestelmässä siirrytään aivan uudelle tasolle Honda Connectin myötä, joka otetaan ensimmäisenä käyttöön CR-V:ssä. Honda Connect on vakiona kaikissa CR-V -malleissa Comfort -varustetasoa lukuun ottamatta. Android -pohjainen järjestelmä toimii näppärästi ja sen avulla päästään moniin sovelluksiin. Radion ja puhelimen lisäksi Honda Connectin kautta toimivat muun muassa peruutuskamera sekä navigaattori.

 

Honda Connectiin voi tehdä kaksi yksilöllistä näkymää, joilla voi käyttää mieleisiä sovelluksia ja internetiä. Järjestelmä on myös MirrorLink –yhteensopiva jolloin älypuhelinta voi käyttää Honda Connectin ruudulta. Auton paikallaan ollessa voi myös kytkeytyä puhelimen avulla internetiin ja käyttää sitä Honda Connectilla. Siinä on jo esiasetettuna joitakin sovelluksia, joiden lisäksi voi ladata haluamiaan sovelluksia Honda App Centrestä.   

 

Honda CR-V:n hyvät ominaisuudet, suuret sisätilat ja luokkansa suurin tavaratila ovat ennallaan.

 

Uudistunut Honda CR-V 1,6 i-DTEC 4WD saapuu Suomeen ensin käsivalintaisella vaihteistolla varustettuna huhtikuun puolessa välissä. Kesällä sitä seuraavat uudella 9-vaihteisella automaatilla varustetut nelivetoiset Honda CR-V 1,6 i-DTEC -mallit. Uuden Honda CR-V:n tarkempi varustelu ja hinnat julkistetaan lähempänä myynnin alkamista.

 

 

Lisätietoja: Peter Rydberg, Honda Motor Europe Finland, puh. (09) 5868 0113

Kuvia ja lisätietoa löytyy Hondan lehdistösivulta www.hondanews.eu. Rekisteröidy käyttäjäksi

UutisetKaikki uutiset